Topshop sau cum să devii nemuritor pe piaţă


           


        …pentru cei care au citit titlul şi s-au entuziasmat la gândul că în continuare vor revizui statistici financiare şi politici de marketing, îmi pare rău. Lucrurile acestea mă deprimă grozav şi întâmplarea face să am chiar o zi foarte bună. Pentru ceilalţi, care au crezut că acest articol este despre nemurirea pe care ţi-o oferă cumpărăturile de la TOPSHOP, nu-mi pare rău. Îşi merită soarta.
                        Înfiinţat în 1964 sub cuprinzătoarea denumire Peter Robinson’s Top Shop, firma se revendica drept un furnizor de articole vestimentare pentru segmentul youth. Prima fabrică a apărut în orăşelul Sheffield, însă, de atunci şi până acum, hainele TOPSHOP au trecut oceanul, îmbrăcând aproape toată lumea bună a planetei, printre care, desigur, noi nu ne aflăm. Alături de Dorothy Perkins, despre care v-am vorbit data trecută, Burton şi Miss Selfridge, constituie grupul Arcadia, al cărui deţinător unic este atât de controversatul şi prea puţin verdele Philip Green. Nu o dată luxosul magazin de pe faimoasa Oxford Street a fost mâzgălit cu vopsea lavabilă şi vă asigur că de cel puţin două ori în ultimii ani au avut loc proteste în faţa reprezentanţei retailerului, acuzaţiile aduse fiind variate, de la practicarea unei politici neloiale a preţurilor şi până la suprataxarea produselor comercializate. Cu toate acestea, TOPSHOP nu a scăzut nici în popularitate, nici în prosperitate, deşi ziarele londoneze de la vremea respectivă se pregătiseră să-i cânte marşul mortuar. Atenţia posibililor cumpărători a crescut în mai 2007, când conducerea TOPSHOP a anunţat o colaborare cu modelul de talie internaţională Kate Moss. 




                     La scurt timp de la apariţia în vitrine a primilor copii „TOPMOSS”, mămica a fost fotografiată prizând cocaină şi lucrurile au luat-o pe o traiectorie nedorită, însă colaborarea a fost reînnodată, iar acum Kate le zâmbeşte tuturor de pe pagina oficială a companiei britanice, enumerând, bineînţeles, binefacerile multiple ale fructuoasei colaborări.
                    Dacă avem o privire de ansamblu a companiei, să trecem la lucrurile care ne interesează cu adevărat, deoarece dincolo de scandalurile de presă ale TOPSHOP, orice femeie din lume e interesată de preţuri. Ar trebui să ştiţi, aşadar, că ele nu sunt cu mult diferite faţă de cele practicate de Dorothy Perkins, semn că echipa care se ocupă de marketing şi promovare are ceva tragere de inimă. În primul rând, grila de prezentare enumeră, pe lângă bătrânele rubrici dedicate hainelor, accesoriilor şi pantofilor, câteva mici surprize. Există o entitate specială care vă poartă spre secţiunea Designers&Collections (pentru cele mai puţin iniţiate, care nu ştiu cum să se îmbrace. Tot pentru ele, TOPSHOP a pregătit un LookBook, de unde puteţi „fura” câteva combinaţii- în sensul de idei; nu vă gândiţi la prostii!).
                   Tot o surpriză părea a fi şi linkul către blogul insideout.topshop.com, însă nu mică mi-a fost dezamăgirea. Ai zice că, la câţi bani au băgat în promovare, puteau să mai scoată o sută de lire lunar şi să o plătească pe o tipă de liceu să ţină un blog mai în firea lui! Practic, informaţia vine sub forma unui cârnat interminabil şi mai puţin atractiv decât cel cu care a intrat Oprescu în Cartea Recordurilor. Nu salut nici griul omniprezent şi nici pozele inexpresive postat în loc de informaţii reale. Dar atât despre blog. 




                  O surpriză plăcută a fost rubrica de make-up, probabil cea mai bine organizată din întreg site-ul, cu informaţii detaliate şi idei de conbinare a produselor pentru un rezultat cel puţin decent. De asemenea, intraţi şi în GiftShop, sunt lucruri interesante şi majoritatea au reduceri substanţiale. Un lucru mai am de spus înainte să vă vorbesc despre haine. Cred că cei de la TOPSHOP au dat casting pentru cele mai inexpresive modele înainte să le aleagă pe cele care să-i promoveze produsele. Am răsfoit al lor LookBook şi am avut o permanentă stare de angoasă şi nu mă refer la una sexy, a la Nietzsche, ci una nasoală. Mi-aş fi dorit să nu le apară şi chipul în poze. E o răutate, dar unde-am ajunge dacă am fi cu toţii buni? 




                         Good. Haine, da! La acest capitol, TOPSHOP stă superb, sublim şi indubitabil regeşte. Mai toate reducerile la articolele de sezon sunt de 50% , iar oferta este pe toate gusturile şi ar putea cu brio să facă faţă oricărei exigenţe vestimentare. Rochii şi fuste de toate mărimile, culorile, materialele, modelele şi tot ce mai vreţi voi, plus accesorii cu care să le puteţi potrivi. Brandurile care vi se propun sunt aproape profane, aparţinând unor designeri tineri sau despre care, oricum, nu se ştiu foarte multe lucruri. Genţile, eşarfele, mănuşile, arată impecabil, au preţuri acceptabile şi nu se limitează pe un anumit trend, lucru care m-a bucurat din prima. De asemenea, apreciez faptul că, dacă pui cursorul pe un obiect, îţi apar în detaliu imprimeul, ţesătura şi culoarea.
                        Dacă ar fi să am ceva de obiectat, m-aş opri la colecţia lor de paltoane, prea puţin diversificată şi bătrânicioasă. Ştiu că animal print-ul e o tendinţă de care pare că nu o să scăpăm prea curând, însă cei de la TOPSHOP parcă au făcut un cult pentru imprimeul în cauză. Li se mai poate reproşa lipsa de subtilitate în croiala paltoanelor şi lipsa de curaj în a veni cu oferte care să-i decupeze din rândul celorlalţi retaileri britanici. La acest capitol, cei de la DP sunt net superiori. 





                     Vă spuneam data trecută că m-am săturat să văd platforme şi că aproape am făcut alergie la ele. Ei bine, dacă e în trend, nu are cum să nu apară şi pe site-ul TS, aşa că nu am avut decât să îndur până la ultima pagină. Măcar propunerile lor sunt fun şi se vede redirecţionarea capitalului pe acest segment. Ca şi în cazul DP, colecţia de ghete biker pare să fie marea coordonată a sezonului. Fără să imite în niciun fel creaţiile firmei mai sus menţionate, cei de la TS vin cu propuneri foarte fresh, inspirate din zbuciumul anilor ’80- ’90 (pe care i-au trăit britanicii, nu noi. Din moda statelor ex-comuniste nu se mai inspiră azi decât chinezoaicele care asamblează blugi pe vapor).




                    M-am bucurat să văd că designerii TS şi-au concentrat atenţia în sensul creării unor umbrele mai de doamne-ajută şi că le-au reuşit douăsprezece astfel de modele. Nu am nimic de comentat nici în privinţa etuiului, destul de neelegant, dar măcar l-au mai înfrumuseţat cu o fundă. Nici bijuteriile nu sunt realizate de designeri cunoscuţi, însă completează destul de bine imaginea pe care vrea să o promoveze firma. Bucuria cea mai mare pe care am avut-o, însă, a venit de la rubrica Hats, unde, doamnelor şi domnilor, fluieraţi din fluiere şi bateţi din palme, chiar am dat peste pălării în firea lor. Pe lângă obişnuitele căciuli. Simplul fapt că noi, românii, avem termeni diferiţi pentru pălărie şi căciulă, mă face uneori să mă cred mai british decât britanicii. Apoi îmi aduc aminte să Libanul are magazin TOPSHOP, iar noi nu.
         Dacă nu v-aţi plictisit deja, ar fi cazul să vă răsplătesc: TOPSHOP oferă o reducere de 10% tuturor studenţilor pe parcursul întregului an.  Vă descurcaţi voi.
                            Wishful thinking via TOPSHOP  :p

 




                Irinel Prisăcariu




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...