Jean Paul Gaultier


„The bottle must exceed the stage of container to place itself intro object of art: you look at it, you touch it, you carry it...



          Intim legată de câteva evenimente care vizau lumea modei, a designerilor şi a tendinţelor, viaţa lui Jean Paul Gaultier poartă amprenta personalităţii sale boeme şi şarmante. Atitudinea, bunul gust, rafinamentul şi eleganţa sunt doar câteva repere care definesc creaţiile celui amintit anterior, creatorul francez de haute couture care a revoluţionat mapamondul prin piesele de modă deosebite, însă remarcabile prin ingeniozitatea ideilor în sine.
          Extraveganţa, opulenţa, excentricitatea şi originalitatea sunt doar câteva caracteristici ale celui care a impus în moda internaţională caracterele fantasmagorice, dar uluitoare prin puterea de transmitere.
Începuturile sale vorbesc despre un tânăr timorat şi copleşit de prezenţele feminine care îl înconjurau. Încurajat fiind de apropiaţi să îşi trimită schiţele către designerii cu greutate din lumea fascinantă a modei, Gaultier acceptă provocarea şi spre marea lui uimire este acceptat de creatorul de modă, Pierre Cardin, acesta din urmă, impresionat fiind de talentul nativ al junelui plăsmuitor de creaţii care mai de care fabuloase. Astfel începe cariera lui Paul Gaultier, în calitate de asistent. Ascensiunea sa a fost una fulminantă, căci în anii ’70 apare prima sa colecţie individuală. Un singur aspect a atras atenţia specialiştilor: creaţiile sale relevau anticipat tendinţele anilor ’80, astfel că a fost considerat o perioadă însemnată bad boy-ul modei franceze. 




          Această „prevestire” a dispoziţiilor în materie de modă i-a adus lui Gaultier faima. Faptul că anticipa cursul modei, evoluţia ei şi poziţionarea într-un viitor apropiat au fost ingredientele care i-au adus succesul şi reputaţia în acest sector de activitate. Poate că tocmai curajul de a propune, inova şi crea piese vestimentare care ies din tipare şi din linia clasică a celor obişnuite reprezintă reţeta succesului în această lume a rafinamentului şi bunului-gust.
          Tânărul Gaultier era interesat încă de la începuturile sale de lumea modei: fugea de la şcoală şi îşi petrecerea marea majoritate a timpului în casa bunicii sale (ulterior mentor şi model în întreaga sa cariera, o femeie pe care a venerat-o până în ultimele ramificaţii), care era o croitoreasă şi o ghicitoare în cărţi de tarot iscusită; îi plăcea să asculte ultimele rumori legate, pe fundalul cărora îşi creiona modele de rochii şi în general, toată suita de piese vestimentare. Aşa cum spuneam mai sus, a fost încurajat de apropiaţi să îşi trimită schiţele celor care dădeau tonul în modă: mai întâi, Pierre Cardin, apoi Jacques Esterel.




          După un adevărat periplu în lumea modei, el reuşeşte să obţină resursele necesare pentru a îşi lansa propria colecţie de obiecte vestimentare haute couture, atât de aclamată şi de lăudată de varii specialişti, necunoscători în domeniu sau pur şi simplu admiratori ai ideilor ingenioase care revoluţionau la propriu noţiunea de vestimentaţie în epoca respectivă.
         Apoi, cariera sa, care deja promitea mult, începe să prindă contur în adevăratul sens al cuvântului: anii ’90 îi anunţă ascensiunea, o dată cu turul internaţional al Madonnei, numit „Blonde Ambition”, Gaultier îi creează artistei un aparent banal sutien, având cupele în formă de con. Însă prin acest obiect şi-a adus aportul în mod decisiv, căci mulţi alţi creatori de modă au preluat acest model de lenjerie intimă, adaptându-le în diferite situaţii, precum spectacole, baluri, tururi mondiale de muzică şi toate derivatele lor.
        Jean Paul Gaultier creează, pe rând haine pentru formaţia Queen, Madonna, Marlilyn Manson (pentru videoclipul Golden Age), Kylie Minogue (pentru turneul KYLIEX 2008), filmele The Fifth Element, The Cook, The City of Lost Children. 




        În aceaşi perioadă câştigă numeroase premii, printre care premiul pentru Designerul Francez al Anului şi alte câteva nominalizări, printre care amintim premiul la Festivalul Cezar pentru Cele Bun Costume, în filme cu caracter fantastic, horror şi premiul pentru filmul The City of Lost Children.
        Creaţiile sale bizare şi excentrice au reprezentat cheia succesului în modă. În acest sens, putem aminti fustele pentru bărbaţi din anii ’80, sub sloganul „ Et Dieu créa l'Homme" (n.r “Şi Dumnezeu a creat omul”).
În imaginile alăturate se regăseşte un costum, cu modele futuriste, care apare în 1999 în filmul menţionat sub fotografie, iar 10 ani mai târziu două cântăreţe aflate pe culmile gloriei şi faimei, poartă costume similar celor din film. O dovadă în plus că tendinţele revin şi nu ţin cont de prejudecăţi.
Pe lângă veleităţile sale în materie de modă, Gaultier este şi un creator de parfumuri. Primul a apărut în anul 1993, Classique, iar parfumul Le Male ajunge sa fie numărul unu în Europa.


Scenă din filmul The Fifth Element







Lady Gaga şi Rihanna, în costume inspirate din filmul omonim, 10 ani mai târziu.

             În ceea ce priveşte actualitate, creatorul amintit pare că se reinventează de fiecare dată, însă nu îşi uită originile: recent, a lansat o colecţie. Astfel, prima parte a prezentării este cumva o odă pentru anii 1990, se prezintă modele de salopete din denim purtate cu maiouri scurte în stil bustieră. Acesta avea să fie doar începutul, un semn că Gaultier aduce pe scenă prin corsaje şi conuri, talia de viespe râvnită de orice femeie. Corsajele şi conurile apar în nuanţe de kaki, alb, piersică, lămâie, oranj şi roz, totul satinat.  Forma conică preferată mereu de creator apare în noua colecţie folosită pentru a crea volum artistic: conurile stil lenjerie, create de drapaje riguroase apar pe şolduri, pe umeri pentru a completa o jachetă cu mâneci scurte. O ţinută pentru seară din colecţia primăvară-vară 2010 Jean-Paul Gaultier a fost  compusă dintr-un minunat sacou tuxedo din satin alb, sutien conic şi cingătoare cu jartiere purtată ca fustă, o altă semnătură a designerului.







Marele final al prezentării le-a adus pe podium pe cele 40 de modele într-o defilare spectaculoasă de lenjerie intimă:  corsete, jartiere, sutiene conice, dresuri şi ciorapi până la genunchi, toate în nuanţe satinate de pietre preţioase. Show-ul a demonstrat încă o dată măiestria lui Gaultier, geniul lui atunci cînd vine vorba de senzualitate şi provocare în vestimentaţie.






                        Andreea Gurban



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...