Yves Saint Laurent


„Over the years I have learned that what is important in a dress is the woman who is wearing it”


         De-a lungul timpului s-au remarcat pe scena modei diverşi creatori sau designeri de modă care şi-au pus amprenta sub o formă sau alta asupra pieselor vestimentare pe care le-au adus în atenţia publicului sau a curioşilor în genere.
         Întotdeauna s-a urmărit inovarea, aducerea de noutate şi fraparea observatorilor: dorinţa de a rămâne în mentalul colectiv s-a dovedit a fi una unanimă, căci fiecare plăsmuitor de haine a fascinat prin căte o piesă vestimentară, la început blamată sau respinsă, ulterior consimţită la justa ei valoare şi devenită pretext de inspiraţie pentru o mulţime de alţi creatori de pe întreg mapamondul.
Yves Saint Laurent, numele său complet fiind Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent, a fost conform lui Caroline Rennolds Milbank „cel care a oferit noi valenţe couture-ului şi care a reconferit reputaţia prêt-à-porter-ului”.
        Câteva evenimente notabile din viaţa sa confirmă faptul că Saint-Laurent a fost o personalitate rafinată, ingenuă şi deschisă provocărilor ori de câte ori a venit vorba despre modă. Abia ieşit din pragul adolescenţei şi păşit în lumea frivolă amintită, tânărul algerian a reinventat linia vestimentară a casei Dior şi în urma unor neînţelegeri avute cu cei de la conducere, a fost nevoit să îşi lanseze hainele sub propria etichetă YSL.
Yves Saint-Laurent şi-a adus tributul prin popularizarea ţinutelor beatnik şi a jachetelor safari (expuse mai jos). 

Audrey Hepburn poartă o ținută beatnik
    


Creaţii YSL de tipul beatnik în 2011

Jachete safari

          Piesa de rezistenţă o constituie însă apariţia celui mai renumit frac pentru femei: expresia fermităţii, eleganţei, rafinamentului şi nu în ultimul rând, a autorităţii feminine într-o lume care stătea sub semnul dominaţiei patriarhale. 










         YSL a fost cel care a folosit pentru prima dată culorile în defilările de modă, până la el, preferându-se nuanţele reci, sobre.




Cariera lui YLS a fost una fulminantă, de la propunerile timide de piese vestimentare şi până la adevăratele revoluţii în lumea fashionului, el a fost cel care a eliberat lumea modei de canoanele şi clişeele vestimentare existente până atunci.  El a devenit primul designer de modă onorat pentru realizările sale de către Muzeul de Arta Metropolitan, iar în 2001 a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către preşedintele francez, Jacques Chirac.
De altfel, întreaga sa viaţă şi carieră, prin excelenţă spectaculoase, nu pot fi descrise decât la superlativ.




                Andreea Gurban



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...